ŁZY CHIOS czyli MASTYKS

Mastyks  – „Łzy Chios” – miękka, aromatyczna żywica naturalna, pozyskiwana z balsamu wyciekającego z drzewa Pistacia lentiscus, rosnącego na greckiej wyspie Chios, w Turcji na półwyspie Çeşme, w Afganistanie, Beludżystanie, zachodniej i północnej Afryce, a także w Meksyku.

Uważa się ze mastyks był znany już w czasach starożytnych ze względu na jego właściwości lecznicze, jego zapach i zawartość olejków eterycznych. Najstarsze wzmianki o mastyksie występują u Herodota (V w p.n.e.) Plinusza, Dioskurydesa, Galinosa, Teofrastosa i innych. Mieszkańcy starożytnej Grecji używali mastyksu jako pierwszej gumy do żucia do wybielania zębów, a w okresie rzymskim, wykałaczki były wykonywane z żywicy drzewa i przedostały się do haremów Wschodu. Ale zgodnie z tradycją, drzewo Schina „rozpłakało się”, gdy święty Izydor był torturowany przez Rzymian w 250 n.e., dokładnie w tym samym czasie, gdy, jak zostało udowodnione, mieszkańcy wyspy zaczęli regularnie uprawiać drzewa mastyksowe. Ten naturalny produkt ma naprawdę mnóstwo zalet i zastosowań: znany jest na całym świecie w branży medycznej ponieważ jako lek lub jako guma do żucia, absorbuje cholesterol, jest antybakteryjny, działa antyseptycznie w jamie ustnej, wspomaga trawienie, wzmacnia dziąsła, leczy rany i zostało udowodnione, że wspomaga leczenie wrzodów żołądka. Oprócz tego jest wykorzystywane w gorzelniach do produkcji likieru mastyksowego i ouzo o smaku mastyksu o nazwie nazwie mastichato. Posiada również zastosowania kulinarne, do produkcji wypieków i słodyczy, takich jak ciastka oraz lody. Wreszcie, w przetworzonej formie jest również stosowany jako główny składnik past do zębów, szamponów, perfum, kadzideł i lakierów.

Nowoczesna kosmetologia, po przeprowadzeniu badań klinicznych i uzyskaniu dowodów naukowych, zaczęła wykorzystywać przeciwbakteryjne, przeciwutleniające, przeciwzapalne i terapeutyczne właściwości oleju mastyksowego. Kosmetyki wzbogacone olejem mastyksowym gwarantują głębokie oczyszczenie skóry i skuteczną ochronę przed jej starzeniem. Jednocześnie, olej mastyksowy normalizuje wydzielanie sebum i niweluje problemy skóry przetłuszczającej się i problematycznej.

Olej mastyksowy pobudza również powstawanie kolagenu, a jego systematyczne stosowanie wygładza zmarszczki oraz gwarantuje większą elastyczność skóry. Mastiha poprawia ogólny wygląd skóry i głęboko nawilża, ma szczególnie pozytywny wpływ na cerę trądzikową (ma właściwości antyseptyczne) i skórę z przebarwieniami (ze względu na właściwości wybielające).

Jako składnik gum do żucia, żywica mastyksowa pomaga w dezynfekcji jamy ustnej, zmniejsza częstotliwość problemów stomatologicznych oraz wzmacnia dziąsła. Ponadto podnosi nawilżenie jamy ustnej, zapewnia świeży oddech oraz oczyszcza jamę ustna, likwidując niepożądane bakterie. Olej mastyksowy jest stosowany jako skuteczny składnik past do zębów i płukanek zapewniając właściwe oczyszczanie oraz odkażanie jamy ustnej.

Greckie kosmetyki zawierające mastyks (BioPlasis), można zakupić w sklepie MINERWA.NET
ŹRÓDŁA: http://www.chios.com/http://pl.wikipedia.org/wiki/Mastykshttp://www.bioplasis.pl/OLEJ-MASTYKSOWY-cinfo-pol-445.html

Ten wpis został umieszczony w kategorii Artykuły, Małgorzata Kaliszan-Rohnka i otagowany: , . Dodaj do zakładek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

71 − 68 =