OLEJ KOKOSOWY

Olej kokosowy (masło kokosowe, tłuszcz kokosowy) – olej otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry – twardego miąższu orzechów palmy kokosowej (Cocos Nucifera).  W postaci płynnej jest lekko żółty. W temperaturze poniżej 25°C przybiera wygląd przypominający ścięty, biały tłuszcz (stąd nazwany także masłem kokosowym).

Występuje w sprzedaży jako olej tłoczony na zimno, który pozostawiony jest jako naturalny, z typowym, kokosowym zapachem, przez co jest bardzo cennym, poszukiwanym i drogim produktem. Rafinowana wersja jest prawie bezzapachowa.

Kokosowy zapach dla jednych jest atutem, lecz może też być przeszkodą – ratyfikowana wersja tego specyfiku jest dla tych, którzy nie lubią kokosa.

O właściwościach odżywczych a nawet leczniczych nie będę się wypowiadała, ponieważ się na tym nie znam. Prawdą jest natomiast, że świetnie nawilża skórę. Sprawdza się przy takich problemach jak skóra atopowa, czy rybia łuska. Jest także bardzo wygodny w użyciu. Pełną kosmetyczkę można zastąpić jednym słoiczkiem. Olej kokosowy dosłownie można stosować od stóp do głów:

  • wspomaga gojenie ran
  • zapobiega plamom starczym
  • pomaga przy egzemach
  • spowalnia starzenie skóry i powstawanie zmarszczek
  • odżywia skórę
  • wzmacnia włosy – świetnie działa przeciwłupieżowo
  • wspaniały i stosowany na świecie olejek do masażu

Jeżeli macie jakieś doświadczenia dotyczące stosowania oleju kokosowego, czy jako kosmetyku, czy też produktu spożywczego, podzielcie się z nami swoimi spostrzeżeniami.

 

Ten wpis został umieszczony w kategorii Artykuły, Małgorzata Kaliszan-Rohnka i otagowany: , . Dodaj do zakładek.

2 Odpowiedzi na OLEJ KOKOSOWY

  1. Ava Valk pisze:

    Świetne informacje. Też jestem fanką oleju kokosowego.

  2. Ola pisze:

    Ja też uwielbiam olejek kokosowy. Nie dość, że ma fenomenalny zapach, to jeszcze ma dużą ilość wartości odżywczych, które świetnie wpływają na stan skóry. Zdecydowanie warto go stosować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

40 − = 37