ZŁOTO FARAONÓW czyli czarnuszka siewna.

Czarnuszka siewna Nigella sativa była stosowana w medycynie starożytnej (Egipt), ponadto w Turcji i w Azji. Legendy mówią o tym, że jednym z jej pierwszych entuzjastów był sam faraon Tutenchamon, a jej kosmetyczne właściwości doceniała Kleopatra. W medycynie arabskiej używana w leczeniu nieżytu żołądka i jelit.

wilkipedia.pl

Jest osiągającą do pięćdziesięciu centymetrów wysokości rośliną z rodziny jaskrowatych. Jej ojczyzna znajduje się w Azji Mniejszej i krajach Europy Południowo-Wschodniej, czarnuszka siewna bywa jednak uprawiana również w Polsce, a w niektórych częściach naszego kraju spotkać można nawet spotkać jej dzikie okazy.

Czarnuszka(w postaci całych i rozkruszonych nasion oraz olejku) stosowana jest jako przyprawa, nasi przodkowie w szczególny sposób cenili zaś chleb z jej dodatkiem. Ponadto dodawana jest także do mięs i kapusty. Wykorzystuje się ją również jako składnik aromatyzowanego wina oraz przetworów warzywnych. Nasiona czarnuszki mogą zastąpić pieprz ponieważ nie podrażniają żołądka. Olej z czarnuszki doskonale komponuje się z takimi przyprawami jak: kolendra, tymianek, curry i ziele angielskie.

Olej z czarnuszki poprawia kondycję skóry, przede wszystkim suchej i dojrzałej dzięki właściwościom przeciwutleniającym, opóźnia proces powstawania zmarszczek. Zmiękcza i wygładza skórę, nawilża i wzmacnia przesuszone i zniszczone włosy oraz łagodzi podrażnienia, również te wywołane nadmierną ekspozycją na słońce. Może być stosowany do masażu, który rozluźni spięte mięśnie i działa przeciwbólowo. Znakomicie sprawdza się jako środek wspomagający leczenie trądziku, atopowego zapalenia skóry oraz łuszczycy.

Zawiera bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne dla organizmu:

  • linolowy (omega 6) – 58%,
  • oleinowy (omega 9) – 24%,
  • linolenowy (omega 3) – 0,2%.

Wpływają one na wiele podstawowych funkcji organizmu między innymi regulują metabolizm.

Wykazuje działanie hipoglikemiczne, przeciwbólowe, przeciwzapalne, silnie antybiotyczne (antybakteryjne, antywirusowe, przeciwgrzybicze), przeciwpasożytnicze, silnie żółciotwórcze, żółciopędne, rozkurczowe, odkażające układ pokarmowy i oddechowy, moczopędne, przeciwobrzękowe, odtruwające, uspokajające, immunostymulujące (pobudza proliferację limfocytów, syntezę interferonu, zwiększa liczbę limfocytów cytotoksycznych, NK i B). Istnieją doniesienia o wpływie przeciwnowotworowym wyciągów z czarnuszki siewnej. Szwajcarskie prace informują o wpływie ochronnym czarnuszki na żołądek i wątrobę. Składniki czarnuszki hamują syntezę prostaglandyn. Tymochinon i nigellina blokują 5-lipooksygenazę i indukowalną syntazę tlenku azotu. Hamują odczyny autoagresji immunologicznej. Czarnuszka należy do nielicznej grupy roślin mających zastosowanie w terapii chorób autoimmunologicznych, np. toczeń, łuszczyca, reumatyzm, alergie. Posiada właściwości antynowotworowe. Wyciągi z czarnuszki obniżają poziom glukozy we krwi i zmniejszają ryzyko powstawania zakrzepów i zatorów. Olej z czarnuszki ochrania i odtruwa miąższ wątroby oraz pomaga w zachowaniu prawidłowego poziomu cholesterolu. Olejek eteryczny z czarnuszki oraz wyciąg spirytusowy z nasion czarnuszki rozszerza oskrzela i przerywa atak astmy.

W sklepie MINERWA oferujemy czysty, 100% olej z czarnuszki. W szklanych butelkach 60 i 125 ml. Nadaje się on zarówno do celów spożywczych jak i kosmetycznych. Mamy także kosmetyki z dodatkiem tego cennego składnika.

Źródła:

  • marokosklep.com
  • czarnuszka.com.pl
  • wilkipedia.pl

Ten wpis został umieszczony w kategorii Artykuły, Małgorzata Kaliszan-Rohnka i otagowany: , , , . Dodaj do zakładek.

2 Odpowiedzi na ZŁOTO FARAONÓW czyli czarnuszka siewna.

  1. zosia.ja pisze:

    Używam tego oleju jako doadatku do sałatek. jest ok. Samego nie próbowałam pić.

  2. minerwa pisze:

    Gratulacje, ja nie mogę go zjeść nawet w sałatce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

73 − 63 =