ZŁOTO PROSTO Z MAROKO

Olej arganowy jest jednym z najdroższych i najbardziej cenionych olejów na świecie. Posiada najbogatsze właściwości kosmetyczne, odżywcze, regenerujące i odmładzające. Olej ten zwany Płynnym Złotem Maroka jest prawdziwym koncentratem natury słońca i energii. Olej arganowy pozyskuje się z owoców drzewa arganowego.

Drzewo arganowe (Argania Spinosa) zwane również Argania żelazna lub drzewo żelazne jest drzewem endemicznym, występuje w jednym miejscu na świecie, tylko w południowo zachodniej części Maroka, w ekologicznie czystym środowisku. Próby sadzenia i uprawy tej rośliny w innych krajach nie powiodły się. Największe skupiska drzew są w rejonie Sus, między Agadirem, Marrakeszem a As-Sawirą, zajmują obszar ok.800,000 ha. Obszar ten od 1998 roku posiada status „Rezerwatu Biosfery Arganeraie” przyznany przez UNESCO, a samo drzewo wpisane jest na listę Światowego Dziedzictwa.

Drzewa arganowe doskonale radzą sobie z ciężkimi warunkami, odporne są na zmienny klimat, znoszą temperatury od 0-50 st.C, rosną na terenach górzystych, a dzięki potężnym korzeniom, które sięgają do 30m w głąb mogą przetrwać najgorętsze miesiące i długotrwałą suszę. Argania jest drzewem cierniowym, osiąga wysokość 8-10m, żyje od 150-200 lat, ale odnotowano również dużo starsze okazy. Pień arganu jest często poskręcany, sękaty, co pozwala kozom wspinać się nawet na czubki drzewa, by zjadać liście i owoce.

Drzewo arganowe jest rośliną wiecznie zieloną, liście może stracić tylko podczas długotrwałej suszy. Kwiaty arganii są małe, skupione w górnej części gałązek, owoce mają kolor zielony, są bardziej okrągłe i większe niż oliwki, mają mięsisty miąższ a wewnątrz orzech. Wewnątrz tego twardego orzecha znajdują się 2 lub 3 nasiona, z których to otrzymywany jest drogocenny olej zwany płynnym złotem Maroka.

Historia rdzennej ludności Maroka,Berberów od wieków jest związana z drzewem arganowym, zwanym przez nich drzewem życia. Dzięki życiodajnym i odżywczym zaletom oleju arganowego mogli oni przetrwać w ciężkich, pustynnych warunkach. Dość wcześnie poznano również walory kosmetyczne oleju i używano go w celach pielęgnacyjnych.


Olej arganowy jest tłoczony na zimno, tradycyjną metodą, nierafinowany. Do wyprodukowania 1 litra oleju potrzeba 30 kg owoców i 8 godzin pracy. Zgodnie z tradycją zajmują się tym jeszcze wielu miejscach wyłącznie kobiety i jest to nadal metoda ręczna.

Pierwszy etap obróbki to zmiażdżenie twardego orzecha i wyłuskanie ziaren. Skorupy orzecha kobiety rozbijają uderzając w twardą, gładką (wyślizgującą się)pestkę granitowym kamieniem. Wydobyte ziarna prażą w glinianych piecach ze szczególną uwagą, aby nie stracić zawartych w nich drogocennych składników. Następnie w kamiennych żarnach mielą ziarna, po takim zmieleniu otrzymują oleistą masę, z której to dopiero ręcznie wyciskany jest olej.

OLEJ ARGANOWY ZAWIERA WIĘCEJ WITAMINY E (witaminę chroniącą skórę przed zniszczeniami powodowanymi  czynnikami zewnętrznymi) NIŻ OLIWA Z OLIWEK.

Olej arganowy jest to olej z pierwszego tłoczenia, tłoczony na zimno z wyselekcjonowanych i najlepszych nasion. Składa się w 80% z jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, zawiera ok.45% kwasu oleinowego i ok.35% kwasu linolowego. Dominują w nim jednonienasycone kwasy tłuszczowe Omega6 i Omega9. Olej zawiera też tokoferole (witamina E, aż 8%) jako główny antyoksydant, który chroni komórki przed utleniaczami i wzmacnia ścianki naczyń. W skład wchodzą również polifenole o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwrodnikowym i schotenol, który działa naprawczo i regenerująco.

Warto, więc korzystać z jego bogatych właściwości, wykorzystywanych w wielu dziedzinach: kosmetologi, gastronomii, profilaktyce leczenia wielu chorób!.

Olej arganowy w celach zdrowotnych między innymi:

  • – obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi
  • – zapobiega miażdżycy i zawałom
  • – poprawia krążenie
  • – działa przeciwzapalnie
  • – podnosi odporność na zakażenia, działa immunostymulująco
  • – działa przeciwzapalnie

Olej arganowy w kosmetyce:

  • – zalecany w walce ze zmarszczkami, przedwczesnym starzeniem się skóry
  • – pomaga zredukować zmarszczki przez odbudowę warstwy hydrolipidowej, przez co udaje się zachować młodzieńczy wygląd skóry
  • – dzięki naturalnym antyoksydantom chroni organizm przed wolnymi rodnikami
  • – wzmacnia włosy i paznokcie
  • – ma właściwości silnie nawilżające, dogłębnie nawilża, ujędrnia i napina skórę
  • – chroni przed działaniem szkodliwych dla cery czynników zewnętrznych jak: słońce, wiatr, zimno, stres
  • – ma duże zdolności naprawcze, regenerujące skórę

Olej arganowy w dermatologii:

  • – skuteczny w walce z trądzikiem, łuszczycą,egzemą
  • – przyśpiesza gojenie ran,pęknięć skóry, rozstępów, blizn, poparzeń (w tym słonecznych)
  • – pomaga w leczeniu reumatyzmu
  • – doskonały do masażu, który rozluźnia spięte i bolące mięśnie
  • – nawilża suche i zniszczone włosy, nawilża suchą skórę głowę
  • – wspomaga kruche, rozdwajające się paznokcie

OLEJ ARGANOWY ma również swoją wysoką pozycję kulinarną. Posiada posmak prażonych orzechów,  subtelny zapach i aromat. Dzięki walorom smakowym nadaje się jako dodatek do sałatek,  sosów, potraw z ryb i mięs, nadając potrawom wyjątkowy smak. Zaleca się spożywać olej na zimno, nie używać do smażenia, lepiej dodać na koniec gotowania lub smażenia, przed podaniem dania, aby nie stracił swoich zdrowotnych właściwości.

źródło: http://www.olejarganowy.info/

Ten wpis został umieszczony w kategorii Artykuły, Małgorzata Kaliszan-Rohnka i otagowany: . Dodaj do zakładek.

3 Odpowiedzi na ZŁOTO PROSTO Z MAROKO

  1. emerycia pisze:

    Olej arganowy to rzeczywiście jak złoto. Ma wszechstronne zastosowanie. Świetnie nadaje się do sałatek ale też zbawienny jest dla skóry, włosów, paznokci. Uwielbiam go.

  2. dorota54 pisze:

    W Maroku kobiety pielęgnują pasma olejkiem arganowym na kilka sposobów: aplikują jedynie na końcówki, co zapobiega ich rozdwajaniu, wmasowują w skórę głowy, przez co poprawiają ogólny jej stan i zapobiegają wypadaniu albo wcierają go na całej długości jako odżywkę. Olejek arganowy jest też niezastąpiony w upalne dni jako ochrona przed zwiększonym oddziaływaniem promieni ultrafioletowych. Warto wypróbować jego działanie w postaci maski- wmasować w niewielką ilość olejku w suche, nieumyte włosy i skórę głowy, a potem nakryć ręcznikiem. Zdjąć po upływie 30 minut, a następnie dokładnie umyć włosy szamponem. W efekce włosy są zadbane i zdrowe.

  3. Pingback: Komórki macierzyste - nowy sposób na odmładzanie skóry?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

− 2 = 3